Recepty na kolej i na privát 8 – Chleba


V dnešním speciálu se zaměříme na chleba. Dozvíte se, jak chleba správně skladovat. Můžete si ho pak upéct nasucho se sýrem nebo obalovaný.

 

 

 


[ad#obsah]

 

Chleba

Uskladnění
Chleba je dobré skladovat v suchu, jinak velmi rychle zplesniví. Chleba je dobré skladovat v plátěných nebo igelitových sáčcích, jinak dost rychle osychá a tvrdne. Starší chleba lze ještě zpracovávat. Tradičním východiskem z takové situace jsou topinky nebo chleba obalený ve vajíčku.
Chleba lze skladovat i v ledničce. Vydrží sice déle, ale už není tak voňavý a chutný. Když jej budete zpracovávat tepelně, je to nakonec jedno. Chleba jde taky uchovávat v mrazáku. Tam vydrží i půl roku. Večer ho stačí vytáhnout ven a on při pokojové teplotě do rána rozmrzne (struktura chleba překvapivě nijak mražením netrpí). Samozřejmě, lze takový chleba rozmrazit i v mikrovlnce, ale pak je vlhký a horký a má jinou chuť.

 

Chleba opečený nasucho se sýrem

Ingredience:
tvrdší chleba
kousek tvrdého sýru

Postup:
Nejdříve rozehřejeme teflonovou pánev. Chleba opečeme na pánvi zcela nasucho, obracíme a kontrolujem odstín krajíce. Chleba nemusí být opečen jako klasické topinky, stačí jej prohřát a mírně opéci.
Na stejnou pánev dáme kousek tvrdého sýra, který se rozpustí. Necháme jej ještě trochu osmahnout z obou stran, aby měl kůrčičku. Pak už jen sýr vyndáme z pánvičky a namázneme na dříve opečený a ještě teplý chleba.

 

Obalovaný chleba

Ingredience:
tvrdší chleba
vajíčko (mléko)
olej
sůl
pro spestření: pepř, chilli, kečup, sýr, salám, paprika, česnek, hořčice, …

Postup:
Vyklepneme vajíčko do misky a rozmícháme se solí (pepřem,…) – při nedostatku vajíčka lze trochu naředit mlékem. Nakrájíme chleba na krajíce, které postupně obalujeme ve vajíčku a opatrně klademe na rozpálenou pánev s trochou oleje. Smažíme až bude vajíčko dozlatova.
Obalovaný chlaba se dá jíst samotný neboje ho možno vylepšit libovolnou přísadou od sýra, přes salám, česnek, papriku, až po hořčici nebo kečup.

 


Napsat komentář