Čeští a němečtí studenti restaurování společně zachrání významnou součást moravského kulturního dědictví


Brněnské studenty restaurování umělecko-řemeslných památek čeká nová zkušenost. Společně se svými kolegy z Německa odpracují více než deset tisíc hodin. A to nejenom proto, aby navrátili poškozenému starožitnému klenotu život… Touto jedinečnou spoluprací získají navíc cenné profesní zkušenosti.

 


[ad#obsah]

 

V bavorské i moravské metropoli v těchto dnech vrcholí přípravy unikátního projektu. Česká Vyšší odborná škola restaurátorská, která je součástí Střední školy umění a designu, stylu a módy a Vyšší odborné školy Brno, a německá Staatlich anerkannte Fachakademie für Restauratorenausbildung, jejímž zřizovatelem je Goering Institut v Mnichově, podaly žádosti o dotaci z evropského programu Erasmus+ a na příslušném referátu spolkového ministerstva kultury v Bavorsku. Kromě výměny profesních znalostí a zkušeností půjde rovněž o důležitou kulturní výměnu podporující proevropskou myšlenku spolupráce.

 

S cílem zintenzivnit první vzájemné kontakty jsou v době od začátku léta do konce roku 2015 plánovány dva čtrnáctidenní workshopy. Během nich budou studenti společně pracovat v zákristii významného jezuitského kostela Nanebevzetí Panny Marie v Brně. V zákristii kostela se nachází ojedinělý soubor intarzovaných barokních skříní s figurálními řezbami, který bohužel zůstává stranou zájmu veřejnosti. Díky tomuto projektu by měl být zpřístupněn širšímu publiku, a to například v rámci prohlídek či zamýšleným živým přenosem průběhu restaurování na obrazovku umístěnou přímo v interiéru kostela.

 

Značně poškozený mobiliář vyžaduje restaurátorský zásah již delší dobu. V předchozích letech došlo k poškození konstrukce, v důsledku čehož hrozí zřícení skříní a tím i figurální výzdoby. Vedle prvořadého úkolu zajištění stavu konstrukce vypracují studenti rozsáhlý konzervátorský a restaurátorský záměr se zřetelem na přípravu druhého workshopu, kdy by mělo dojít již na samotné restaurování.

 

Čeští i němečtí studenti a pedagogové tak přispějí svou prací k záchraně kulturního dědictví, jež má historicky společné kořeny. Díky projektu nejenže cenný umělecko-historický klenot zachrání, ale zároveň přispějí k porozumění mezi oběma národy.

Jana Ryšánek Schmiedtová


Napsat komentář