Levné, ale pěkné zařízení studentského pokoje? Jde to


Taky si často říkáte, kde že ty peníze mizí? To jsou výdaje za kolej nebo privát, za dopravu, za knížky, jídlo a někdy je samozřejmě potřeba vyčistit hlavu při nějaké té párty. A tak papírků se známými českými osobnostmi v peněžence šmahem ubývá a číslo na účtu se neúprosně přibližuje k nule.

 


[ad#obsah]

 

I když často musíte takzvaně obracet každou korunu, rozhodně to ale neznamená, že během několika let svého studování, musíte bydlet v nějakém holobytu a že se budete strachovat, aby vás náhodou někdo nenavštívil. I s chudým kontem si svůj pokoj můžete zařídit pěkně, jen chce trochu zapojit fantazii a přemýšlet.

 

 

Dvě matrace za cenu jedné

Zhruba třetinu svého života člověk prospí, takže je jasné, že jednou z nejdůležitějších věcí, které budete při zařizování studentského pokoje řešit, je postel. Ta by měla být nejlépe 100 cm široká a  zhruba 200 cm dlouhá (délka postele by měla odpovídat délce člověka plus nejméně 20 cm). Je zbytečné utrácet za nějakou super elegantní postel, úplně postačí obyčejná, třeba zakoupená z bazaru, protože alfou a omegou správného spaní je matrace. Tu vždy kupujte novou. Nejde jen o hygienické hledisko, ale zkrátka a dobře i ta nejlepší matrace se po nějakém čase proleží. Výbornou kombinací levné ceny a přitom vysoké kvality je matrace ZORRA. Ta je vyrobena z polyuretanových pěn o různých tuhostech. To znamená, že na ní mohou spát příznivci měkkého i tvrdého spaní, stačí ji jen otočit na danou stranu. Matrace má pratelný potah, což se jistě hodí po nějakém bujarém večírku, a vyrábí ji česká firma, takže můžete mít i dobrý pocit, že podporujete český průmysl. Jestliže si pokoj zařizujete s kamarádem, je určitě dobré využít akci 1+1 matrace zdarma. Za poloviční cenu tak získáte kvalitní zdravotní matraci a navíc ještě ušetříte za dopravu.

 

 

Originál za pár peněz

Hojně si svých čtyř stěn užijete hlavně o zkouškovém období. Oblíbená místa pro učení jsou pro každého různá, ale obecně platí, že velké popularitě se těší postele a stále oblíbenější jsou v poslední době sedací vaky a pytle. Je to pochopitelné – jde o originální interiérový doplněk a přitom cenově dostupný.

Při výběru se ale nenechejte unést jen barvou či tvarovým designem, je potřeba si zjistit, čím je vak naplněný. Ruce pryč od výrobků s polystyrenovou drtí, jde o recyklát, u kterého se těžko dopátráte jeho původu. Správnou náplní jsou polystyrénové kuličky s vyšší hustotou, díky nimž se vak nesesedne tak rychle. Také se podívejte, zda vaky mají dvojité švy a jsou opatřeny dvojitým bezpečnostním uzavíráním plnícího otvoru. Přece kdo by chtěl mít po nějakém vášnivějším válení na podlaze svůj vak na cimprcampr? 🙂 Úplně bez obav si můžete užívat se sedacími vaky a pytli SakyPaky. Ty vás dostanou krásným designem – je libo vak dalmatin nebo černobílý vak INONO od slovenské grafičky? A užijete si i výhodných balíčků, kdy si za jednu cenu můžete pořídit sedací hrušku a taburet.

 

Sedací vaky SakyPaky
Sedací vaky SakyPaky (foto: Tomáš Loutocký )

 

Moderní a praktické boxy

Když už máte zařízené věci pro spaní a válení, je potřeba se porozhlédnout po nábytku, psacím stole a neméně důležité jsou také úložné boxy a dózy. Ty vašemu pokoji dodají ten správný šmrnc. Knížky, sešity i nejrůznější drobné věci třeba jednoduše schováte do světle krémového ratanového boxu nebo temně černého s motivem zářícího Amsterdamu. U úložných boxů patří dvojnásob, že detaily tvoří celek.

 

Amsterdam box
Amsterdam box

 

Dopřejte očím dostatek světla

Koukáte po pokoji a myslíte, že už vše podstatné máte? A co když se setmí? Ano správně, ještě schází pořídit osvětlení. Potřebujete výkonné centrální svítidlo a pro učení především lampičku. Nesnažte se koupit to nejlevnější, co seženete, oči máte jen jedny. Navíc při delším čtení bez dostatečného osvětlení je velká pravděpodobnost, že vás rozbolí hlava, což třeba při zkouškovém může pěkně narušit vaše plány. Jestli si chcete kromě kvality dopřát i trendy doplněk, dobrou volbou je černá lampa ISACA, která je díky provedení z plastu a látky velice lehká a odolná proti poškození. Dáváte přednost praktičnosti a nízké ceně? Pak vás jistě uspokojí halogenová lampa BEN. Ta má nastavitelnou délku a lze ohýbat s krčkem i hlavou.  

 

Dagmar Kulaviaková


Napsat komentář